Tři členové Eparchiální rady (ER) Pražské pravoslavné eparchie (PPE) se přidali k žádosti dalšího člena ER Jiřího Jukla, ve které pražského arcibiskupa Michala prosí o svolání zasedání ER. Vzhledem k tomu, že o schůzi usiluje více než třetina ER, vladyka Michal ji svolat musí.

Nařizuje mu to článek 15, odst. 3 Ústavy PCČZS: „Eparchiální radu svolává na zasedání nejméně čtyřikrát do roka eparchiální biskup jako její předseda. Je povinen ji svolat také tehdy, když o to požádá nejméně jedna třetina členů eparchiální rady, nebo navrhnou-li to členové eparchiální kontrolní a revizní komise.“

Současná pražská eparchiální rada má devět členů, třetinu tedy tvoří tři z nich. O svolání zasedání usilují čtyři její členové. Jednat by měli o naléhavých otázkách PPE, zejména o situaci v církevní obci v Českých Budějovicích, jejíž majetek byl v rozporu s ústavou převeden na soukromý spolek. Rada by se měla zabývat i hospodářskou situací eparchie i fungováním Úřadu Eparchiální rady po provedených personálních změnách. Dosavadního pověřeného ředitele o. Jana Beránka 22. listopadu vladyka Michal nečekaně a bez sdělení jasných důvodů s okamžitou platností odvolal, a to společně s nyní už bývalým tajemníkem arcibiskupa Igorem Střelcem.

Igor Střelec na pražské eparchii končí. O. Jan Beránek také

Novým pověřeným ředitelem Úřadu Eparchiální rady a kancléřem v jedné osobě se dnes stal o. Nikolaj Ončulenko, duchovní správce farnosti v Mochově.

Zároveň připomínám, že členové ER už v minulých měsících žádali o svolání ER, rada však v rozporu s Ústavou nebyla svolána. Proto bych Vás, vážený vladyko, chtěl požádat, aby byla svolána alespoň nyní a mohla se ve spolupráci s Vámi věnovat uvedeným závažným otázkám života PPE,“ uvádí Jiří Jukl ve své žádosti z 28. listopadu.

Vedení Pražské pravoslavné eparchie na výzvu dosud nereagovalo.

Převod majetku českobudějovické pravoslavné obce je v rozporu s Ústavou i Základním dokumentem PCČZS

2 komentáře: „Vladyka Michal musí svolat zasedání eparchiální rady“

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít