Pražský arcibiskup vladyka Michal dnes nečekaně s okamžitou platností ukončil spolupráci s Igorem Střelcem a jeho společností. V čele Úřadu eparchiální rady současně končí o. Jan Beránek. Eparchie to uvádí ve své tiskové zprávě.

„V návaznosti na připravovanou organizační reformu, která má za cíl napomoci ke zkvalitnění chodu vedení naší eparchie a v souladu s ústavou Pravoslavné církve, byla na všech úrovních a s okamžitou platností ukončena spolupráce s panem Igorem Střelcem a jeho společností. Ing. Střelec vykonával činnosti spojené s funkcí tajemníka pro vnitřní záležitosti a ekumenu. Dále byl uvolněn ze služby dočasného vedení Úřadu pražské pravoslavné eparchie i Úřadu metropolitní rady Pravoslavné církve prot. Bc. Jan Beránek, který i nadále zůstává pomocným duchovním v katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje a kaple sv. Gorazda. Ing. Igor Střelec i prot. Bc. Jan Beránek nemají od 22. 11. 2023 žádné pověření, ani pravomoci k jednání za Úřad pražské pravoslavné eparchie a Úřad metropolitní rady Pravoslavné církve, ani za kancelář arcibiskupa pražského a českých zemí,“ píše se v tiskové zprávě. Důvod překvapivého rozhodnutí eparchie neuvádí.

Převod majetku českobudějovické pravoslavné obce je v rozporu s Ústavou i Základním dokumentem PCČZS

„Vzhledem k připravovanému zefektivnění chodu eparchiální a metropolitní kanceláře a souvisejících úsporných opatření bude veškerá činnost Úřadu pražské pravoslavné eparchie i Úřadu metropolitní rady Pravoslavné církve nadále realizována jen v úzkém organizačním složení stávajících zaměstnanců kanceláře eparchie, metropolie a arcibiskupa,“ uvádí dál tisková zpráva Pražské pravoslavné eparchie (PPE) s tím, že s okamžitou platností vladyka Michal iniciuje jednání o vnitřním, ekonomickém a personálním auditu v kanceláři vedení úřadu eparchiální a metropolitní rady.

Igor Střelec je známý svými vazbami na Rusko, pochybnými obchodními aktivitami i aktivní činností v komunistické StB.

Otec Jan Beránek je mladý duchovní dlouhodobě spjatý se službou v pražské katedrále.

Vladyka Michal se důrazně ohrazuje vůči reportážím České televize

Foto: Katedrální chrám sv. Cyrila a Metoděje. Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY 3.0

Jedna odpověď na „Igor Střelec na pražské eparchii končí. O. Jan Beránek také“

  1. […] Igor Střelec na pražské eparchii končí. O. Jan Beránek také […]

    To se mi líbí

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít