Začátkem tohoto týdne přinesla Česká televize informaci o trestním oznámení podaném na arcibiskupa pražského Michala (Dandára). Jde o kauzu, v níž se majetek Pravoslavné církevní obce v Českých Budějovicích bezúplatně převádí na Pravoslavný spolek svatých Cyrila a Metoděje.

Podle obchodního rejstříku zmíněný spolek vznikl 29. listopadu 2022. Co je jeho skutečnou náplní tohoto spolku či jaký má vztah k Pražské pravoslavné eparchii (PPE), není jasné. V církevním životě nijak viditelně nepůsobí.

Převod majetku českobudějovické církevní obce odsouhlasil vladyka Michal 15. prosince 2022, tedy ani ne tři týdny po vzniku spolku. Podle Základního dokumentu ani podle Ústavy na to ale neměl právo.

Základní dokument, na jehož základě je Pravoslavná církev v českých zemích registrována na Ministerstvu kultury, se uvádí:

 

10/ Zásady hospodaření církve, zejména způsob získávání finančních prostředků, včetně rozsahu oprávnění osob, orgánů a jiných institucí církve k nakládání s majetkem a údaje podle § 27 odst. 5 zákona č. 3/2002 Sb.:

Zásady hospodaření a oprávnění k nakládání s majetkem stanovuje  čl. 20 Ústavy a čl. 20 Prováděcích  předpisů k Ústavě.

Převod  a užívání hmotného investičního majetku církve, movitého i nemovitého, na jiné právní subjekty nebo fyzické osoby je možné vykonat jen za těchto podmínek:

  1. majetek Pravoslavné církve v českých zemích – metropolitní rady v ČR jen na základě usnesení Metropolitní rady, kterým se opravňuje statutární orgán uvedeného právního subjektu k podepsání smlouvy o převodu vlastnických a užívacích práv na jiné právnické a fyzické osoby;
  2. majetek eparchie jen na základě usnesení příslušné eparchiální rady, kterým se opravňuje statutární zástupce uvedeného právního subjektu k podepsání smlouvy o převodu vlastnických a užívacích práv na jiné právnické nebo fyzické osoby;
  3. majetek pravoslavné církevní obce a monastýru jen na základě usnesení vlastních výkonných orgánů, která podléhají schválení příslušné eparchiální rady.

Církev vykonává vydavatelskou a nakladatelskou činnost a působí v oblasti sociální, filantropické (charitativní), ekologické a výchovně vzdělávací.

 

A Ústava hovoří takto:

 

Článek 20

Hospodaření církve

  1. Všechny církevní orgány hospodaří podle platných všeobecně závazných právních předpisů.
  2. Základními příjmy církve jsou: příspěvky věřících, příspěvky státu, dary aj.
  3. Důležité majetkoprávní dispozice, především nemovitým majetkem jednotlivých právních subjektů církve, je možné vykonávat jen na základě rozhodnutí příslušného výkonného orgánu církve a v souladu s platnými právními předpisy a směrnicemi.

 

(Prováděcí předpisy k článku 20)

  1. Převod a užívání hmotného investičního majetku církve, movitého i nemovitého, na jiné právní subjekty nebo fyzické osoby je možné vykonat jen za těchto podmínek:

    a) majetek Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku jen na základě usnesení příslušné metropolitní rady, kterým se opravňuje statutární zástupce uvedeného právního subjektu k podepsání smlouvy o převodu vlastnických a užívacích práv na jiné právnické a fyzické osoby;

    b) majetek eparchie jen na základě usnesení příslušné eparchiální rady, kterým se opravňuje statutární zástupce uvedeného právního subjektu k podepsání smlouvy o převodu vlastnických a užívacích práv na jiné právnické nebo fyzické osoby;

    c) majetek církevní obce, monastýru, církevního dobročinného a jiného zařízení jen na základě usnesení vlastních výkonných orgánů, které podléhá schválení příslušné eparchiální rady.

 

Z uvedených ustanovení, která jsou pro vedení církve závazná, jasně vyplývá, že jakékoliv nakládání s majetkem církevní obce musí podléhat souhlasu eparchiální rady, nikoli pouze eparchiálního biskupa. O tomto převodu ale Eparchiální rada PPE nikdy nejednala, tudíž ho ani neschválila. Nemůže tedy být platný.

Česká televize ve zmíněné reportáži připomíná výrok vladyky Michala, kterým komentoval nákup chátrajícího zámku v Brnkách: „Já jsem rozhodl. A hotovo. Mám na to právo. Máme církevní předpisy, kde na to mám právo.“ Minimálně v případě českobudějovické kauzy ale tento vladykův výrok neplatí. Případnou reakci ze strany PPE, kterým by své konání zdůvodnila, redakce Pravoslavných zpráv ráda uvítá.

 

Foto: Pravoslavná kaple Všech svatých země české v Českých Budějovicích, autor: Xth-Floor – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

5 komentářů: „Převod majetku českobudějovické pravoslavné obce je v rozporu s Ústavou i Základním dokumentem PCČZS“

  1. […] Převod majetku českobudějovické pravoslavné obce je v rozporu s Ústavou i Základním dokument… […]

    To se mi líbí

  2. […] Převod majetku českobudějovické pravoslavné obce je v rozporu s Ústavou i Základním dokument… […]

    To se mi líbí

  3. […] Převod majetku českobudějovické pravoslavné obce je v rozporu s Ústavou i Základním dokument… […]

    To se mi líbí

  4. […] Převod majetku českobudějovické pravoslavné obce je v rozporu s Ústavou i Základním dokument… […]

    To se mi líbí

  5. […] Převod majetku českobudějovické pravoslavné obce je v rozporu s Ústavou i Základním dokument… […]

    To se mi líbí

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít