Od 17. do 19. května 2024 dostanete možnost se v Praze na Strahově, několik kroků od Petřína setkat s řeckým ikonopiscem diákonem Gabrielem a vytvořit vlastní ikonu. Po několikaleté pauze se tak v Praze otevírá možnost zažít unikátní atmosféru ikonopiseckého kurzu a setkat se s autentickou byzantskou tradicí. Tentokrát bude tématem semináře malba ikony apoštola Slovanů sv. Metoděje.

Okouzlující krása ikon je podle mnohých světlem v tomto světě plném padlých obrazů, oknem do ráje a Evangeliem beze slov. Práce ikonopisce se podle některých theologů podobá činnosti kněze při svaté liturgii – přináší Krista do tohoto světa. V posledních letech jsme svědky určité renesance zájmu o tradiční byzantské techniky a ikony se staly populárními i za hranicemi Pravoslaví. Ikona však není „pouhým“ uměleckým dílem, ale je liturgickým předmětem.

Ikonopisecký seminář „Svatý Metoděj“ se pokusí přispět k navrácení ikonografie tam, kam skutečně patří – do Církve Kristovy – a přispět k položení pevných základů pravoslavné ikonografie v naší zemi.

Lektorem ikonopiseckého semináře bude diakon Gabriel, autor stovek ikon a výzdoby řady chrámů, který je už několik desítek let mnichem v monastýru sv. Kypriána a Justýny u Athén, který spadá do jurisdikce Řecké pravoslavné starostylní církve. Diakon má zkušenosti s pravidelným vedením podobných kurzů v Řecku, ale i u nás v České republice, kde v minulých letech na různých místech proběhlo už šest podobných seminářů. Překlad do češtiny zajistí Filip Ján.

Seminář bude mít třídenní formu – zahájen bude v pátek 17. 5. v 9:00 ve Školícím centru Strahov (budova se nachází v areálu kolejí na Strahově, několik kroků od Petřínské rozhledny) a pokračovat se bude do neděle 19. května.

Výtvarná část semináře bude spočívat v postupné tvorbě ikony svatého Metoděje: účastníci budou moci vyzkoušet kresbu svatého, následovanou přípravou pozadí, studiem světla a barev, přípravou podkladových barev a malbou oděvu. Druhý den semináře se naváže malbou Evangelia, zdobením oděvu a malbou tváře a v neděli se pak na ikona finalizuje – doplní se svatozář, nápis, rámeček a provedou se konečné úpravy výsledného vzhledu. Chystá se i tematická přednáška na téma: „Pravoslavná ikona: pramen světla a naděje pro dnešní svět“.

Okusit duchovní rozměr ikon a ikonografie a poznat zblízka tradiční techniky malby můžete i tehdy, pokud není ve vašich možnostech se zúčastnit celého semináře. Stačí případně při registraci uvést, kterých dnů se zúčastníte, pořadatelé jsou podle našich informací připraveni i na tuto variantu.

Zajistit si účast můžete už teď na webu semináře.

Video z minulého semináře:

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít