Ostatky včera večer zesnulého bulharského patriarchy Neofyta budou pohřbeny v metropolitní katedrále sv. Neděle v sobotu 16. března. Předtím bude v patriarší katedrále sv. Alexandra Něvského v Sofii sloužena pohřební liturgie. Rozhodl o tom Posvátný synod Bulharské pravoslavné církve na svém mimořádném zasedání dnes odpoledne.

Ten také určil, že až do zvolení nového patriarchy církev povede nejstarší člen synodu metropolita varnský a velikopreslavský Jan.

V současné době se tělo zesnulého patriarchy nachází v chrámu sv. Mariny v Sofii, kam se mu mohou přijít věřící poklonit. Zítra od devíti hodin dopoledne budou patriarchovy ostatky vystaveny v katedrále sv. Alexandra Něvského. V ní také bude v sobotu 16. března od 9:30 sloužena pohřební liturgie.

Nový patriarcha by měl být znám do čtyř měsíců

Jak popisuje portál OrthodoxTimes.com, jméno nového bulharského patriarchy bychom se měli dozvědět do čtyř měsíců. Volba se řídí konkrétními postupy. Nový patriarcha Bulharska a metropolita Sofie nesmí být mladší 50 let, musí vykonávat funkci metropolity alespoň pět let a musí se vyznačovat pravoslavnou vírou a přísným dodržováním církevních pravidel.

Patriarcha je volen patriarchální církevní radou, která se skládá z:

  • metropolitů a biskupů Bulharské pravoslavné církve
  • pěti zástupců z každé eparchie (tří duchovních a dvou laiků) a deseti zástupců metropolie Sofie (šesti duchovních a čtyř laiků). Bulharská pravoslavná církev má třináct eparchií v Bulharsku a dvě v zahraničí.
  • jednoho zástupce ze stavropigiálních monastýrů (Rila, Bachkovo, Trojan), po jednom zvolených příslušnými klášterními radami
  • dvou zástupců z biskupských klášterů každé eparchie (jednoho monacha či monašky určených příslušným metropolitou a jednoho zástupce z teologických škol určených jejich administrativami).

Po smrti patriarchy Posvátnému synodu dočasně předsedá nejstarší člen Metropolitní rady v jejím redukovaném složení. Ten o úmrtí patriarchy informuje místní pravoslavné církve, dále prezidenta země, předsedu Sněmovny reprezentantů a předsedu vlády.

Dočasný předseda spolu s Posvátným synodem učiní všechny potřebné kroky k provedení volby nového patriarchy, která se musí konat nejpozději čtyři měsíce po smrti patriarchy. Přesné datum zasedání patriarchální volební rady určuje Posvátný synod, který vysílá metropolity do regionů, aby svolali voliče v každé eparchii. Všechny tyto osoby se účastní patriarchální volební církevní rady.

Na schůzi konané nejméně sedm dní před datem stanoveným pro volbu patriarchy Bulharska volí Posvátný synod tajným hlasováním a dvoutřetinovou většinou svých členů jako kandidáty na patriarchální trůn tři metropolity, kteří vyhovují požadavkům.

Volba patriarchy probíhá v patriarchální volené církevní radě, kterou Posvátný synod svolává do synodálního paláce v určený den (což musí být neděle).

Dočasný předseda na začátku zasedání oznámí jména tří kandidátů na patriarchální trůn, jak je určil Posvátný synod, a vyzve členy patriarchálního volebního výboru, aby tajným hlasováním zvolili jednoho ze tří kandidátů.

Kandidát, který obdrží alespoň dvě třetiny hlasů, bude prohlášen za řádně a zákonně zvoleného patriarchu Bulharska a metropolitu Sofie. Nezíská-li žádný z kandidátů potřebnou většinu, opakuje se volba dvou kandidátů, kteří získali nejvíce hlasů. Zvolen je ten, kdo získá nejvíce hlasů.

Posvátný synod pak oznámí jméno nového patriarchy hlavám místních pravoslavných církví, prezidentovi Bulharské republiky, předsedovi parlamentu, předsedovi vlády a lidu.

 

Foto: Katedrální chrám sv. Alexandra Něvského v Sofii. Zdroj: Pixabay

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít