Čtenáři facebookového Fóra o pravoslavné církvi a pravoslavní jeho jméno dobře znají. Je totiž autorem listů, ve kterých hodnotí současný stav Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. To je architekt a pravoslavný věřící z Mojmírovců u Nitry Peter Haršáni. Co ho k psaní dopisů vede?

Drahí bratia a sestry!

Každý dobrovoľný prišelec do nového spoločenstva prechádza určitými fázami vzťahu k nemu. Začína očarením, nasleduje vytriezvenie, potom príde boj o zmenu, vystriedaný rezignáciou a splynutím. Počiatok „prozelytov“, konvertujúcich z iných denominácií ku Pravosláviu býva oveľa bolestnejší. Našli totiž konečne v živote Cestu a Pravdu, vybojovali si vzťah ku pravej Matke, k Cirkvi, no zároveň sú svedkami jej rozvratu a ničoty.

Nie som výnimkou, len s tým rozdielom, že odmietam rezignovať a splynúť. Pomerne rýchlo po nájdení Pravoslávia a vstúpení do jeho brán ma premklo pochopenie o čo ide. Naša Cirkev je skutočne tou pravou, pôvodnou a „istinnou“. Práve preto sa Diabol snaží o jej zničenie cez vedomých, či nevedomých pomocníkov.

Po rozkódovaní štruktúr, problémov a vzťahov som ako (aj) novinár začal bojovať perom, uváženým slovom, otvorenými listami. Nie proti niekomu, ale za niečo, za Cirkev! Viem, viem, tá nikdy nezanikne. Ale bázeň z Hospodina a z jeho otázok, stojac raz pred jeho Prestolom, ma doviedla od vyčkávanie k činnosti. Veď ako odpoviem na otázku, čo som urobil pre Cirkev? Že som sklonil hlavu v pokore? Alebo modlitbami som odovzdane prizeral, ako „prispešnici“ Satana moria a hrdúsia Matku? Tak začala cesta radosti, zozačiatku osamote, neskôr s bratmi, poslanými Hospodinom.

Sily Temna pracujú prelesťou a často jeho malodušné úradnícke a funkcionárske obete netušia, komu slúžia. Pri nedostatku subjektivity riadenia stávajú sa objektami mocenských hrátok na rôznych úrovniach. A keďže svetská a okultná moc sa vždy pokúša dostať pod kontrolu všetko okolo seba, nastáva nezadržateľný proces prejavu pyramídy moci.

Peter Haršáni

Dolu spočívajú štátne organizácie ovládané politikmi, tých pasú záujmové skupiny kormidlované tajnými službami, nad nimi bdejú lóže, ešte vyššie dohliada bdelé oko inštitucionálneho satanizmu a najvyššie sám Lucifer. A proti tomuto stelesneniu zla bojujeme, nie proti jeho hlúpučkým pomocníkom na duchovných a úradníckych postoch Cirkvi.

Niektorí z nich robia platených donášačov, iní kradnú a smilnia, no najvyšším fenoménom je MOC. Peniaze, autá, sláva a funkcie sú iba vedľajším benefitom moci, sladšej ako med a odpornejšej ako blen. Oháňajú sa citátmi z Písma o povinnosti podriadiť sa moci zabúdajúc, že sú členmi Cirkvi a nie cisárovej svetskej falangy.

Samozrejme, nešlo začať boj bez odpustenia, znamenajúceho zbavenia sa emócií, bez lásky k týmto previnilcom a bez modlitby za nich. Až potom sa odchýlili vrátka pre Ducha Svätého a začali sme konať. Listami postupne rozkrývame zmetastázovanú chobotnicu na tele Cirkvi a apelujeme na to najdôležitejšie: na svedomie pravoslávnych kresťanov.

Pretože Hospodin nám nedovolí úspešne zavŕšiť dielo, pokiaľ sa neprebudí ľud a nevyjde z apatie kňažstvo. Áno, problémy nahromadené za posledných 70 rokov potrebujú na vyriešenie svoj čas, ale ten nám dochádza. Nastáva totiž jeho plnosť, na ktorú musíme byť pripravení a nie zaneprázdnení šarvátkami vnútri Cirkvi. Iba zdravé spoločenstvo s Bohom nás privedie k spáse, no jeho podmienkou je pohľad upretý na Nebo, a nie do zeme.

Prosíme o modlitbu za silu, vytrvalosť, pokoru, lásku a ochranu.

 

S Christom a v Christovi

Peter Haršáni

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít