Před sto lety ve slovenské obci Ladomirová vznikl významný monastýr. Založili ho ruští emigranti a monastýr se i díky své vlastní knihovně a tiskárně stal centrem, odkud se pravoslaví šířilo nejen po východním Slovensku, ale věhlas si získalo prakticky v celé Československé republice. Knihu „Maják Pravoslávia“ v sobotu 25. listopadu přímo v Ladomirové slavnostně představil její autor o. Peter Soroka.

Noviny a knihy vycházející v ladomirovském monastýru sv. Joba Počájevského byly zasílány téměř do celého světa a dodnes jsou inspirací pro vydávanou bohoslužebnou a duchovní literaturu. Autor se v knize zabývá podrobnou historií této pravoslavné misie na Slovensku, okolnostmi jejího vzniku, duchovního i sociálního vlivu na zdejší obyvatele, popisem vydávané literatury či osobnostmi, které zde působily. Text je obohacen dobovými fotografiemi, obrázky a ukázkami z jednotlivých knih.

„Tato kniha hovoří o významu mnišství v Pravoslavné církvi, zaniklých pravoslavných monastýrech u nás i o zmiňovaném monastýru v Ladomirové, který se stal pokračovatelem jejich tradice na území dnešního východního Slovenska. Začala vznikat už před téměř 25 lety sběrem informací a literatury od tehdy ještě žijících památníků ladomirovského monastýru,“ píše v úvodu autor o. Peter Soroka. „Pro zpracování tohoto tématu jsem se rozhodl ještě před tím, než jsem nastoupil do prvního ročníku Pravoslavné bohoslovecké fakulty Prešovské univerzity v Prešově. Jako rodák ze Svidníka jsem Ladomirovou často navštěvoval a vždy mě fascinovalo naslouchat a číst o tomto významném místě. Toto téma však nebylo dostatečně zpracováno, a proto jsem se k jeho popisu ujal jako jeden z prvních,“ dodává.

V českém překladu vycházejí deníky Alexandra Schmemanna

Ladomirovský monastýr působil v jurisdikci Ruské pravoslavné církve v zahraničí až do roku 1944. Protože velkou část jeho obyvatel tvořili emigranti, kteří uprchli před sovětským bolševickým režimem, s příchodem rudé armády museli opět uprchnout, tentokrát většinou do USA.

V současné době se objevují snahy monastýr v Ladomirové vybudovat znovu. Za tímto účelem vznikla i veřejná sbírka.

Více informací o publikaci Maják Pravoslávia najdete na portále duchovne-knihy.sk.

Praktická aplikace do „pravoslavných“ mobilů

Foto: O. Peter Soroka při představování knihy. Zdroj: Facebookový profil o. Petera Soroky

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít