Rumunská pravoslavná církev s velkou pravděpodobností rozšíří svůj diptych svatých. Naznačil to arcibiskup Calinic ze Suceavy a Rădăuţi. K podobnému kroku se už brzy chystá i Antiochijský patriarchát.

Bukovina má díky Bohu dost svatých. Je pravda, že ještě nejsou kanonizováni, ale jsou v centru pozornosti církve: metropolité Teoctist a Anastasie Crimca, ctihodný asile z Moldovița a další,“ cituje arcibiskupa Calinica portál OrthodoxTimes.com. Jejich případná kanonizace by se měla řešit po roce 2025.

Jak OrthodoxTimes uvádí, metropolita Teoctist I. z Moldávie (asi 1410 – 18. listopadu 1477) byl hierarchou, který pomazal svatého Štěpána Velikého za prince a byl jeho rádcem v těžkém období osmanských útoků proti Evropě. Jeho hrobka se nachází v klášteře Putna.

Metropolita Anastasie Crimca (asi 1560 – 19. ledna 1629) měl jako metropolita Moldavska bohatou filantropickou a kulturní činnost. Byl synem bohatého kupce ze Suceavy, synovcem slavných bojarů Stroicesti – možná synovcem bojara Lucy Stroici. Hierarcha byl zakladatelem první veřejné nemocnice v Moldávii. Jeho hrobka se nachází v klášteře Dragomirna.

Ctihodný Vasile Moldoviţa (15. století) byl opatem kláštera Moldoviţa. Byl známý pro dar zázračné práce a předvídavosti. Měl učedníky na hoře Athos a v klášteře Studios, odkud do svého kláštera přinesl desítky církevních rukopisů. Založil slavnou školu klášterních katechetů a kaligrafů ve prospěch vesnických kostelů.

Za dva roky budou svatořečení duchovní umučení komunisty

Už nyní synodní podvýbor pro kanonizaci rumunských svatých podniká kroky k vyhlášení svatosti několika zpovědníků z komunistického období. Více než deset světců, včetně teologa Dumitru Stăniloae, archimandritů Kleofáše Ilieho a Gherasima Iscu, bude brzy prohlášeno za svaté pravoslavné církve.

Kanonizace budou vyhlášeny během ceremonie v roce 2025, kdy si rumunská pravoslavná církev připomene 140. výročí autokefality a 100 let od povýšení do hodnosti patriarchátu.

Sucevovy návrhy budou s největší pravděpodobností předloženy po této sérii svatořečení.

Dva noví svatí ze Sýrie

Brzy bychom se ale měli dočkat svatořečení také v Antiochijském patriarchátu. Patriarcha Jan X. ve videu uveřejněném 15. září na oficiální facebookové stránce patriarchátu informuje, že 18. října tohoto roku se antiochijský posvátný synod bude zabývat kanonizací dvou kněží, a to Nicolase Kashiho a jeho syna Habiba. O koho se ale jedná, patriarchát podrobněji neuvádí.

 

Ilustrační foto: Rumunský pravoslavný chrám v Horezu. Zdroj: Wikimedia Commons, autor Fusionofhorizons – Flickr, CC BY-SA 3.0

2 komentáře: „Rumunská církev plánuje kanonizovat místní světce. Antiochijská také“

  1. […] Rumunská církev plánuje kanonizovat místní světce. Antiochijská také […]

    To se mi líbí

Napsat komentář

Trending

Design a site like this with WordPress.com
Začít